רוב השתלים הדנטליים מתאחים עם עצם הלסת ומבצעים פונקציות תפקודיות ואסתטיות בדומה לשיניים הטבעיות לאורך עשרות שנים ואף כל החיים. עם זאת, יכול לקרות מצב כאשר שתל דנטלי לא נקלט ונדחה.
מה עושים במצב של דחיית השתל? מה עלול לגרום לדחיית השתל הדנטלי? מהן אפשרויות הטיפול בעת דחיית השתל? ריכזנו עבורכם את המידע החשוב בנושא במאמר הבא.
לפני הכל – מהי השתלה דנטלית?
השתלת שיניים (Dental Implant) היא תהליך בו מושתלים שורשים מלאכותיים (שתל דנטלי) במקום השיניים החסרות. שתלים דנטליים מחליפים את השורשים הטבעיים ומשמשים כבסיס לכתרי שיניים מלאכותיים.
תהליך ההשתלה כולל מספר שלבים:
1. הכנת העצם לקליטת השתל – לעתים נדרשת השתלת עצם כדי להכין את האזור לקליטת השתל.
2. החדרת השתל – השתל מוחדר בעצם הלסת במהלך ניתוח.
3. החלמה ובנייה של עצם סביב השתל – לאחר החדרת השתל הדנטלי, נדרשת תקופת החלמה של מספר חודשים כדי לאפשר איחוי עצם סביב השתל.
4. הרכבת הכתר – לאחר מספר חודשים של ריפוי וצמיחת העצם סביב השיניים, מרכיבים על גבי השתל כיפת מתכת, וכעבור כמה שבועות מותקן הכתר – הדומה לשן טבעית ועשוי מחרסינה. מדובר כאמור בהליך טיפולי האורך מספר חודשים, אולם כיום יש שיטות טיפול המאפשרות לבצע את הטיפול כולו בניתוח אחד בודד.
איזה בדיקות חשוב לעשות לפני הליך ההשתלה כדי להעלות את סיכויי ההצלחה?
לפני הליך השתלה, מומלץ לבצע את הבדיקות הבאות:
– בדיקות דם מקיפות – לבדוק את ספירת הדם, רמות חלבונים, אלקטרוליטים, וכו'.
– בדיקות תפקודי כבד וכליות – לוודא שהם תקינים.
– בדיקות הדמיה כגון CT או MRI של האזור המיועד להשתלה.
– בדיקות אלרגיה לחומרים המשמשים בהליך.
– בדיקות פסיכולוגיות – להעריך את המוכנות הנפשית לעבור את ההליך.
– בדיקות שיניים – לוודא שאין זיהומים בפה.
ביצוע בדיקות מקיפות לפני ההשתלה חשוב על מנת להעריך את מצב הבריאות הכללי, לזהות ולטפל בכל בעיה רפואית, ולהבטיח את הצלחת ההליך והבראת החולה.
השתלת שיניים עושים רק אצל רופא שיניים מקצועי!
השתלת שיניים היא פרוצדורה כירורגית הדורשת מקצעויות ולכן מומלץ לעבור אותה אך ורק אצל רופא שיניים מקצועי, מנוסה ומיומן כדי להבטיח תוצאה מוצלחת ובטוחה.
מהו אורך חיי שתל דנטלי?
שתלים דנטליים יכולים להחזיק מעמד תקופה ארוכה, אך אורך חייהם תלוי במספר גורמים:
– איכות הטיפול והתחזוקה של השתל על ידי המטופל
– מצב הבריאות והרגלי ההיגיינה של המטופל
– מיקום השתל בפה
– איכות העצם והחניכיים בו מוחדר השתל
בממוצע, שתלים דנטליים יכולים להחזיק מעמד בפה במשך 10-15 שנים. אולם, ישנם שתלים שמחזיקים מעמד במשך 20 שנים ויותר בתנאי שמקבלים טיפול וטיפוח נאותים.
האם שתל דנטלי יכול לא להיקלט?
לעיתים לאחר תהליך השתלת שיניים, בין אם ארך מספר חודשים או בין אם ביום אחד, קיים חשש בסבירות מסוימת של כישלון בהשתלת השיניים.
דחייה של השתל הדנטלי עשויה לקרות מעצם היותו גוף מתכת זר המוחדר לעצם הלסת. כאשר שתל מאבד עיגון בעצם ומפתח ניידות, זה עשוי להעיד על כישלון בהשתלת השן. תהליך אובדן אחיזה עלול להתפתח במשך שנים, עד לאובדן סופי של היציבות.
האם למטופל יש אחריות לכישלון השתל הדנטלי?
הגיינה אורלית ירודה, עישון והרגלים נוספים, מחלות מסויימות עשויים להשפיע על אורך חיי השתל והצלחת ההשתלה.
באילו מצבים שתל דנטלי לא נקלט?
להלן הסיבות העיקריות לאי-קליטה של שתל דנטלי:
1. זיהום או דלקת בעצם הלסת – זיהום או דלקת בעצם הלסת יכולים למנוע את קליטת השתל ולגרום לדחייה שלו.
2. מחסור בעצם הלסת – אם יש חוסר קיצוני בעצם הלסת, הדבר יכול למנוע את קליטת השתל בצורה יציבה.
3. מחלות רקע – מחלות כרוניות כמו סוכרת לא מאוזנת, מחלות אוטואימוניות או טיפולים כימותרפיים יכולים להשפיע לרעה על תהליך הקליטה.
4. עישון – עישון מעלה את הסיכון לאי-קליטה של השתל.
5. טיפול לקוי – טעויות בתכנון, הכנת המקום או הטיפול הניתוחי יכולים לפגוע בקליטה של השתל.
6. דחייה של השתל – במקרים נדירים, המערכת החיסונית של הגוף עלולה לדחות את השתל.
אם קיימת בעיה בקליטת השתל, חשוב להתייעץ עם רופא השיניים המטפל לבירור הסיבה ולקבלת הטיפול המתאים.
הוצאת שתלים דנטליים
רוב השתלים הדנטליים נקלטים בהצלחה רבה ומספקי מענה מצוין לאנשים מחוסרי שיניים, עם זאת קיימים מצבים נדירים בהם יהיה צורך בהוצאת שתלים דנטליים והתקנת שתל מחדש. מאחר וכישלון שתלים דנטליים היא תופעה נדירה מאוד, הסיכוי להוצאת שתלים נמוך מאוד.
כיצד מוצאיים שתל דנטלי?
הדרך הטובה ביותר להוצאת השתל היא באמצעות שחרורו על ידי סיבוב ההברגה לצד השני או שבירה של החיבור המכני על המשטח עצם-שתל. חשוב שהליך הוצאת השתל יבוצע על ידי רופא מקצועי בצורה זהירה, על מנת לא לפגוע ברקמות הסמוכות.
חשיבות על שמירה יומיומית של הגיינה אורלית לשרידות השתל הדנטלי
הדרך הטובה ביותר לשמור על שרידות השתל הדנטלי לאורך שנים ארוכות, זה להקפיד על הגיינה אורלית טובה על בסיס יומיומי. בדומה לשיניים הטבעיות, חשוב לצחצח את השינים פעמיים ביום ולנקות באזורים בינשיניים באמצעות אביזרים מיוחדים (ניתן להתייעץ עם שיננית או רופא שיניים).
אז מהן הנקודות החשובות שכדאי לזכור כדי לשמור על אורך חיי השתל?
1. מניעת הצטברות פלאק וחיידקים – שמירה על היגיינה אורלית טובה תמנע הצטברות פלאק וחיידקים סביב השתל, מה שעלול לגרום לדלקות חניכיים ולפגיעה בשרידות השתל.
2. שמירה על בריאות החניכיים – היגיינה אורלית נאותה תשמור על בריאות החניכיים סביב השתל, מה שתורם לשרידות ארוכת טווח של השתל.
3. מניעת היווצרות אבנית – ניקוי יסודי של השתל והאזור סביבו מונע היווצרות אבנית, אשר עלולה לגרום לדלקות חניכיים ולפגיעה בשתל. מומלץ להגיע לניקוי מקצועי אצל שיננית פעם ב ¾ חודשים או בהתאם להמלצת רופא השיניים.
הסיבות לכישלון השתלים הדנטליים יכולות להיות בשל גורמים שאינם קשורים ישירות לרופא המשתיל, כגון: הגיינה אורלית ירודה, הרגלי עישון או שתיה מופרזת של אלכוהול, איכות העצם ועוד. טרם ביצוע טיפול השתלה צריך לעשות תכנון מקדים של עומסים על השתל ולבחור בסוג השתל הנכון להשתלה (אורך, עובי, חומר ממנו עשוי השתל), לכן, ישנה חשיבות גדולה בבחירת רופא שיניים משתיל מקצועי ומנוסה!