דחיית שתל בשלבים המוקדמים
שתל דנטלי מחליף את שורש השן, עליו מרכיבים כתר דנטלי המחליף את כותרת השן והם מהווים תחלופה מעולה לשיניים החסרות.
לשתלים דנטליים יש שיעור הצלחה גבוה, אך חלק מהאנשים חווים כשלון של השתל (דחיית שתל). מעריכים שכ-5 עד 10 אחוזים מהשתלים הדנטליים “נכשלים”, בין אם זמן קצר לאחר הניתוח או חודשים או שנים לאחר ניתוח ההשתלה. אז, אם אתם מיועדים להשתלת שיניים, או כבר עברתם את הטיפול, חשוב שתקדישו כמה דקות לקריאת מאמר חשוב זה בנושא כשלון שתלים דנטליים, הסיבוכים האפשריים וכיצד ניתן להתמודד או למנוע את דחיית השתל.
פקטורים המשפיעים על הצלחת הטיפול
להלן מספר גורמים בעלי השפעה ניכרת על הצלחת טיפול ההשתלה:
1.מחלות חניכיים
רקמת חניכיים בריאה הוא קריטריון חשוב לביצוע ניתוח להשתלת שיניים. לא ניתן לעבור השתלת שיניים במידה ויש מחלת חניכיים.
מחלת חניכיים היא זיהום שיכול לפגוע בחניכיים ובעצם הלסת. זיהום לא מטופל עלול להתפתח סביב ההשתלה ולגרום לכישלונה. יש לפנות לרופא שיניים לטיפול במחלת החניכיים לפני קבלת טיפול השתלה.
2.עישון
עישון יכול לגרום לכישלון של שתלים דנטליים מכיוון שהוא מגביל את זרימת הדם לחניכיים, מאט את תהליך הריפוי. מחקרים רבים מראים ששיעור הכישלון של שתלים דנטליים אצל מעשנים יכול להגיע עד 20 אחוזים.
להיות מעשן אינו אומר שאתה לא כשיר לשתל דנטלי. עם זאת, הפסקת עישון לפחות שבוע לפני ההשתלה, והימנעות מעישון לפחות חודשיים אחרי ההשתלה, תביא לתוצאות טובות יותר.
3.מחסור בעצם
השתלה מוצלחת תלויה גם בכמות העצם שתתמוך בשתל דנטלי. ללא מספיק עצם בריאה, הרופא לא יוכל להשתיל את השתל.
איבוד עצם יכול לקרות מסיבות שונות, למשל בעקבות אוסטיאופורוזיס. מצב זה מתפתח כאשר צפיפות העצם יורדת. העצמות הופכות לשבריריות ויש סיכון מוגבר לשברים. מחלת חניכיים חמורה גם יכולה לגרום לדלדול של העצמות בפה.
4.מצב רפואי
כשלון בשתלי שיניים גבוה יותר אם המטופל סובל ממחלה אוטואימונית או מצבים כמו דלקת מפרקים שגרונתית וסוכרת, אשר גורמים לגוף להחלים בקצב איטי יותר. החלמה איטית יכולה למנוע אוסטאואינטגרציה, שבה השתל מתאחה או עם עצם הלסת.
שימוש בתרופות מסוימות יכול גם לגרום לכשלון בשתלי שיניים. לכן חשוב לדון עם רופא שיניים בעניין התרופות (מרשם ומרשם חופשי) שהינך לוקח כרגע.
ב-2016, חוקרים מאוניברסיטת מקגיל מצאו שתרופות נגד בעיות לב עלולות להפחית את גדילת העצם החדשה, ובכך להשפיע על האופן שבו שתל מתאחה בעצם הלסת. גם ב-2016, חוקרים מאוניברסיטת בופלו דיווחו על תוצאות דומות בקרב אנשים הנוטלים תרופות נגד דיכאון.
5.הגיינה אורלית ירודה
היגיינה אוראלית לאחר השתלת שיניים משפיעה גם על שיעור ההצלחה. במידה וקיימות מגבלות בצחוח שיניים או מגבלות המשפיעות על טווח התנועה בזמן הצחצוח, מה שלא מאפשר להקפיד על הגיינה אורלית נאותה, ייתכן והשתלת שיניים אינו הטיפול המתאים ביותר. יש להיווץ ברופא השיניים טרם הטיפול.
6.רופא שיניים לא מקצועי
לא כל רופאי השיניים שווים במקצועיותם וניסיונם, וקיימת סכנה לכישלון של השתלת שיניים כאשר מי שמבצע את הניתוח חסר ניסיון מתאים או בעל התנסות נמוכה בתחום השתלת שיניים וכירורגיית הפה.
כירורג מנוסה יודע כמה השתלות לבצע כדי לתמוך בהחלפת השיניים, באיזו זווית להשתליל, יודע להמליץ על השתלים ועל שיטת הטיפול. אם למשל, משתילים כמות שיניים קטנה מדי, זה עלול לגרום ליתר לחץ על ההשתלה ובהמשך לכישלון.
כמו כן, עבודה עם רופא שיניים מיומן עשויה למנוע טראומה יאטרוגנית, שהיא פגיעה ברקמה הפריודונטלית כתוצאה מפעילות של רופא שיניים.
בחרו ברופא שיניים מקצועי ומיומן, שיסביר לכם את כל שלבי הליך ההשתךה וההחלמה. חשוב לשאול כל שאלה שעולה על דעתכם בעת הייעוץ אצל הרופא וטרם הטיפול.
שאלות שאפשר לשאול את צוות הרפואי לפני ניתוח השתלה:
כמה שנות ניסיון יש לרופא?
כמה השתלות שיניים הרופא ביצע במהלך השנה?
מה הוא שיעור ההצלחה של השתלים אצל הרופא? ומה הסיבות שגרמו לכישלון?
תכנון מוקדם ומוקפד של ניתוח השתלה דנטלית
תכנון מוקפד של השתלת שיניים כולל:
בדיקה יסודית של הפה כדי להעריך את בריאות החניכיים ועצם הלסת.
צילומי רנטגן באמצעותם ניתן להעריך את הבריאות הכללית של הפה ובכך לבצע העברת הצלחת השתלה דנטלית.
כחלק מהתכנון המוקדם, זה לדעת היסטורייה רפואית של המטופל כולל רשימת תרופות אותם נוטל המטופל.
כאשר חסרה הבנה או שלב התכנון אינו מבוצע ביסודיות, רופא שיניים עלול להמשיך בביצוע השתלה דנטלית גם אם המטופל אינו מתאים לעבור אותו.
החדרת שתלים דנטליים במקומות לא מתאימים או בזוויות לא מתאימות, יכול לגרום להצטברות חיידקים מסביב לשתל, להתפתחות הדלקת ובהמשך לדחיית השתל.
תכנון טוב הוא גם האופן שבו הרופא המטפל מזהה בעיות שעלולות להפריע להצלחת ההשתלה. לדוגמה, ייתכן שהמטופל זקוק להרמת סינוס לפני השתלת שיניים כדי להבטיח סיכויי הצלחה גבוהים לקליטת השתל.
אנו ממליצים לבדוק המלצות על רופא שיניים מומלץ להשתלת שיניים גם בקרב החברים, מכרים ומשפחה שכבר עברו את הטיפול ויכולים לחוות את דעתם לגבי האיכות וחווית הטיפול הכללית.
כישלון וסיבוכים של שתלים דנטליים בשלבים מוקדמים
בעיות או סיבוכים מניתוח השתלת שיניים יכולים להתרחש זמן קצר לאחר הפרוצדורה או שנים לאחר מכן. כשלון דנטלי מוקדם מתרחש בתוך שלושה עד ארבעה חודשים אחרי הניתוח.
חשוב לדעת, שלאחר השתלת שיניים, עשוי להיות כאב ברמה נמוכה, אותו ניתן לשכך באמצעות משככי כאבים. במידה והכאב נמשך ואינו משתפר אחרי חמישה או שבעה ימים, מומלץ להיוועץ ברופא השיניים. לריפוי מלא נדרשים בין שלושה לשישה חודשים.
בעוד שכאב ונפיחות הם נפוצים לאחר ניתוח, חשוב שתשימו לב כי דברים חריגים לא מתפתחים:
זיהום במוקד ההשתלה:
זיהום יכול להתפתח במהלך או לאחר הניתוח. גורמי הסיכון לזיהום כוללים מחלת אוטואימוניות, עישון והיגיינה אוראלית גרועה.
מיקרו תזוזות של שתל דנטלי
תנועות מיקרו של השתל יכולות להתרחש כאשר שתל דנטלי חסר יציבות. זה שכיח בטיפול בהעמסה מיידית. כאשר הרופא מרכיז שחזור על שתל דנטלי שמוחדר ישירות לאחר העקירה.
שיטה זו דורשת פחות ביקורים אצל הרופא, אך היא גם עלולה להעמיס לחץ נוסף על השתל ולהוביל לכשלון.
תמיכה לא מספקת של עצם הלסת
כשלון בשלב מוקדם יכול גם לקרות כאשר אין מספיק עצם לתמוך בשתל דנטלי, אך הרופא ממשיך בהליך בכל זאת. ללא עצם מספקת, השתל לא יכול להתאחות עם הלסת.
תגובה אלרגית
עלולה להתפתח אצלך תגובה אלרגית אם יש לך רגישות לסגסוגת טיטניום, מתכת הנמצאת בחלק משתלי השיניים. תסמיני האלרגיה כוללים נפיחות, איבוד חוש טעם, ואולי תחושת נימול.
חשוב לציין בפני רופא השיניים אם יש לך אלרגיה לטיטניום. תזדקק לשתל העשוי מחומר אחר, למשל שתל זירקוניה הוא ללא מתכת ומתאים לאנשים שמפתחים אלרגיה לטיטניום.
אי הקפדה על הוראות הרופא המטפל
הרגלים של המטופל בעלי השפעה קירטית על הצלחת הטיפול. חשוב שתמלאו אחר הוראות הרופא המטפל לאחר הניתוח כדי להפחית את הסיכון לסיבוכים. ייתכן שתקבלו הנחיות לאכול מזונות רכים עד להחלמת אזור ההשתלה, לשמור על היגיינה טובה של הפה ולהימנע מסוכריות קשות.
דחיה וכישלון שתלים דנטליים בשלבים מתקדמים
ניתוח לשתל דנטלי יכול להיות הצלחה מיידית, עם סיבוכים שלא מתפתחים עד שנים לאחר מכן.
הנה כמה סיבוכים ארוכי טווח של שתל דנטלי:
נזק לעצב או לרקמה עלול להתרחש כאשר מנתח ממקם שתל קרוב מדי לעצב. סימנים לנזק כוללים תחושת נימול או צריבה בלשון, בשפתיים, בחניכיים או בפנים.
דחייה של גוף זר אינה תופעה שכיחה, אךבהחלט יכולה לקרות. זוהי דחייה של השתל על ידי הגוף. סימנים לדחייה כוללים כאב מוגבר באזור השתל, נפיחות, חום וצמרמורות.
שתל דנטלי שמוצב בלסת העליונה עלול לחדור לחלל האף.
פגיעה באזור הסובב את השתל הדנטלי עלולה לרופף את השתל, מה שיגרום לכישלון.
כדי להפחית את הסיכון לבעיות ארוכות טווח, המשיכו לשמור על היגיינה טובה ולשמור על פה, שתלים וחניכיים בריאות. צחצחו ועשו שימוש בחוט דנטלי לפחות פעמיים ביום, שטפו את הפה במי פה, והגיעו לבדיקות שגרתיות אצל רופא שיניים.
מהם הסימנים לדחיית שתל דנטלי?
אם יש לך כשל בשלב מוקדם או מאוחר של השתלת שיניים, אלא יכולים להיות הסימנים שתפתח:
קושי בלעיסה
דלקת בחניכיים
נסיגת חניכיים
נפיחות באיזור המנותח
רפיון של השתל או של השן המוחלפת
כאב חריף או אי נוחות
הפרשה מוגלתית הנראית לעין באזור השתל
השתל אינו יציב
אחרי גילוי סימנים לדחיית שתל דנטלי- מה אפשר לעשות?
אם אובחנה דלקת סביב השתל (פריקורוניטיס), רופא השיניים יפעל לריפוי הדלקת בהתאם לחומרתה. הוא יכול לנקות את הרקמה הדלקתית סביב השתל ולחטא את האזור, או לתת אנטיביוטיקה למטופל על פי חומרת המצב. במקרים מסוימים, רופא השיניים עשוי להחליט להוציא את השתל ולהחזירו למקומו רק לאחר החלמת האזור. הדרך הטובה ביותר להקטין את הסיכון לדחיית השתל היא להגיע לביקורות אצל רופא השיניים כל 3 חודשים ולהקפיד על תחזוקת השתל הדנטלי באמצעות צחצוח יסודי.
שתל שן נדחה- מה עושים?
במקרה של דחיית שתל דנטלי, ראשית יש לבחון את המקרה ולאבחן את הסיבה שגרמה לכישלון השתל. רופא השיניים יבדוק את מידת הנזק שנגרם באמצעות בדיקה קלינית ורנטגנית, ובהתאם לממצאים יחליט כיצד ניתן "להציל" את השתל. אם התפתחה דלקת סביב השתל הדנטלי, רופא השיניים יסיר רקמה דלקתית ויטפל בדלקת בהתאם לחומרתה ולגורמים הדלקתיים. רופא השיניים יוציא את השתל בזהירות, מבלי לפגוע בעצם שסביבו, יטפל בגורמי הדלקת, ולאחר מכן ישתיל את השתל מחדש. ברוב המוחלט של המקרים לא יהיה צורך לחזור על פעולה זו שנית, משום שהסיכוי לדחייה חוזרת של השתל נמוך ביותר, פחות מ-1% מהמקרים.
כיצד תוכלו להקטין את הסיכוי לדחיית השתל?
למרות שאי אפשר למנוע לגמרי כישלונות של שתלים דנטליים, חשוב לנקוט צעדים מניעתיים כדי להפחית את הסיכון לכישלון:
בחירת רופא שיניים מנוסה ומקצועי חשובה מאוד להצלחת הטיפול. רופא שיניים בעל ניסיון בהשתלות דנטליות יוכל לתת מענה מדויק יותר לבעיית מחסור בשיניים. קיימות שיטות טיפול שונות, סוגי שתלים מגוונים, טכנולוגיות וגישות טיפול שונות, ומצבים רפואיים של מטופלים שעלולים להקשות על טיפול ההשתלה. לכן, רופא שיניים מנוסה ומקצועי שביצע בעבר טיפולים דומים יוכל לתת מענה מדויק יותר גם במצבים המאתגרים ביותר. בחירת רופא שיניים מנוסה ומקצועי תקטין את הסיכון לכישלון דנטלי ולדחיית השתל. כמו כן, ציחצוח מוקפד והגיינה אורלית טובה מפחיתים את הסיכוי לכישלון. הרגלים נוספים כגון עישון, שתיה מופרזת של משקאות חריפים גם יכולים להשפיע על הצלחת הטיפול. במידה ואתם סובלים מחריקת שיניים – מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים ואולי אף להשתמש בסד לילה לבלימת זעזוע לשיניים מפעולות החריקה. כמובן חשוב להגיע לביקורות סדירות אצל רופא שיניים.
הכנה קפדנית ומעמיקה – הדרך הטובה למניעת כישלון
לשתלים דנטליים יש שיעור הצלחה גבוה, אך הם עלולים להיכשל ממספר סיבות.
חשוב לדעת את הסיכונים הפוטנציאליים כדי שתוכלו לנקוט צעדים לשיפור סיכויי ההצלחה שלכם. זה כולל טיפול בבעיות בחניכיים או בעצם לפני הניתוח, בחירת רופא מנתח מנוסה, ושמירה על היגיינת פה טובה לפני ואחרי הניתוח.