אחד מהזיכרונות הבולטים מתקופת הילדות שלנו הוא הזיכרון של הגעה לטיפול רפואי, במיוחד כשמדובר בטיפול אצל רופא השיניים. זיכרון זה מהווה גורם משמעותי עבור רבים שעדיין פוחדים ואף נמנעים, ככל האפשר, מהמפגש הזה.
במרפאתו של ד"ר אלבז בב"ש קיימת מודעות רבה לנושא הפחד מטיפולי שיניים, במיוחד במקרים שבהם מדובר בהליכים מורכבים, כמו השתלת שיניים במספר מקומות בחלל הפה.
בכתבה שלפניכם ננסה להעמיק בתופעה עצמה ובפתרונות הקיימים כיום, כאשר חלק מהפתרונות מתבצעים גם על ידי המטופלים עצמם, מה שמאפשר להם לקחת חלק מרכזי וחשוב בהתמודדות עם הפחד הזה.
היקף התופעה
מחקר שנערך במאי 2024 על ידי מכון המחקר Censuswide בקרב 2,000 מבוגרים בבריטניה, כ-44% מהנשאלים העידו על פחד שקיים אצלם מביקור אצל רופא השיניים, כש-76% הודו שדחו ביקור אצל רופא השיניים. במחקר נוסף שנערך במדינה ב-2023 כ-25% מהאוכלוסייה בבריטניה נמנעו לחזור לטיפול אצל רופא השיניים שלהם מאז מגפת הקורונה.
אותם נתונים שנאספו בבריטניה, מקבלים ביטוי גם במדינות מערביות אחרות. בישראל, על פי נתונים שהציג ד"ר שלי מודעי ב"וואלה בריאות" במאי 2024, כ-30% מהישראלים סובלים מאותה חרדה.
כיצד נגדיר מהו אותו פחד מטיפולי שיניים?
פחד מרופאי שיניים מוגדר בעגה המקצועית כדנטופוביה. מדובר בפחד חסר פרופורציה שמתבטא במצוקה עמוקה רק מהמחשבה על ביקור אצל רופא השיניים, כאשר מחשבה זו יכולה להתמקד בחדר טיפול הלבן, רעשי הכלים ומגש כלי העבודה הכסוף שבו משתמשים רופאי השיניים.
הפחד מרופאי שיניים, בדומה לפחדים אחרים, נטוע בחלק ניכר מהמקרים בטראומה או בזיכרונות מהעבר, כאשר אלו מתנחלים בנו באופן כה עמוק ורגשי, המבטא את אותו פחד משתק שאנו נמנעים מלהתמודד עימו.
העובדה כי טיפול של רופא שיניים מתבצע בחלל הפה שלנו, מהווה טריגר חרדתי משמעותי. חלל הפה מהווה עבורנו חלק חיוני בגוף שדרכו אנו נושמים, אוכלים ומתקשרים. איבר ששימש אותנו כתינוקות כחלק מצרכים אוראליים בסיסיים. אותו רובד פסיכולוגי עמוק מהווה גם הוא טריגר נוסף שעליו מתפתח אותו פחד מרופאי שיניים.
דמיון מודרך
אחד הכלים שניתן להשתמש בהם, עוד בטרם הגעתכם למרפאה, הוא טיפול של דמיון מודרך. במסגרת טיפולית זו, שיכולה להתבצע באופן עצמאי או בעזרת אנשי מקצוע, ניתן לבצע דמיון מודרך שבו "נבקר" במרפאת השיניים אליה אנו עתידים להגיע.
במהלך ההגעה למרפאת השיניים, נשאף להגיע למחשבות חיוביות שיאפשרו לנו לסלק אט אט את החששות הקיימים, לדמיין שהטיפול שקיבלנו (גם אם מדובר בטיפול מורכב של השתלת שיניים) עבר בהצלחה ושסביבנו צוות מיומן, מקצועי ונעים הליכות.
לצד השימוש בדמיון מודרך, מומלץ לאלו החווים דנטופוביה לתרגל מדיטציות, תרגילי נשימה ומיינדפולנס. פעילויות אלו מסייעות כיום למיליוני אנשים ברחבי העולם, והן יכולות גם לסייע בהרגעה ובהפחתת כמות המחשבות השליליות לקראת ביקור אצל רופא השיניים.
פגישה מקדימה עם הרופא והצוות המסייע
דבר נוסף שיכול לסייע, עוד בטרם החל ההליך הרפואי במרפאת השיניים, הוא פגישה מקדימה עם הרופא המטפל והצוות המסייע שלו. פגישה כזו מאפשרת לחלק מהמטופלים להפחית ולצמצם את החששות הקיימים לפני טיפול השיניים שעליהם לעבור.
בפגישה ישירה עם הרופא המטפל, המטופלים זוכים להכיר מקרוב את ההליך שהם עומדים לעבור, ובאפשרותם לעלות שאלות ותהיות מול הרופא והצוות המסייע. שאלות אלו יאפשרו להם לקבל מידע מקדים שהיה חסר להם, וכך להפחית למינימום את חששותיהם הרבים.
במרפאתו של ד"ר אלבז קיימת מודעות רבה למטופלים המגיעים לטיפול עם "שק" מלא של חששות. ביקור במרפאה יאפשר למטופלים להכיר מקרוב את ד"ר אלבז וצוותו ולקבל את הרושם שמדובר במרפאה מקצועית ומיומנת, שבה ניתן דגש מרכזי על יחס אנושי וסבלנות עם כל מטופל.
טיפול שיניים בהרדמה כללית
אצל חלק מהמטופלים החשש בביקור אצל רופא השיניים נוגע לחשש מרכזי לכאב שהם עלולים לחוות בזמן הטיפול עצמו. במקרים בהם מדובר באותו חשש בלבד, חשוב לציין כי קיימת האפשרות לבצע את ההליך הרפואי, לבטח בעת הליך השתלת שיניים, בהרדמה כללית וזאת אם מצבו הרפואי והבריאותי של המטופל מאפשר זאת.
בהתאם למה שהתייחסנו קודם, בשיחה מקדימה עם רופא השיניים, מבינים מטופלים רבים כי תחת הרדמה כללית לא רק שהם לא יחוו כל כאב בזמן ההליך הרפואי, אלא ימנעו מלזכור את ההליך עצמו ויזכרו אך ורק את הרגעים מכניסתם למרפאה ועד שחומר הטשטוש שהוזרק להם התחיל לפעול ולהשפיע.
טיפול שיניים באמצעות גז צחוק
טיפול שיניים באמצעות גז צחוק מהווה כלי נוסף שניתן להשתמש בו. גז הצחוק מסייע למטופלים להירגע בתוך מספר דקות, כשהוא משרה עליהם תחושה של אופוריה ועייפות קלה, אשר מספיקה להם בכדי לעבור את ההליך מבלי לפחד לכל אורכו.
חשוב לציין כי השימוש בגז צחוק נחשב לבטוח והוא מתבצע באמצעות מסכה שדרכה מזרים רופא השיניים מינונים מבוקרים של תחמוצת חנקן וחמצן. בזמן שהמסכה נמצאת על פניו של המטופל, הוא ממשיך לנשום כרגיל, ובמקביל זוכה לאותה תחושת רוגע המאפשרת לו לעבור את הטיפול ללא כל חשש.
עבור מטופלים הסובלים מדנטופוביה, השימוש בגז צחוק יעיל והכרחי עבורם, גם במקרים שאחרי השימוש הם עלולים לחוש מעט בחילה או כאבי ראש לאחר ההליך הרפואי.