אחד השאלות הנשאלות בקרב קהל מטופלנו היא "האם השתלות שיניים כואבות?".
למרות שטיפול ההשתלה אינו מלווה בכאבים או מלווה בכאבים מינוריים בלבד שניתן לשכך באמצעות משככי כאבים, עדיין אנשים רבים נמנעים מלהגיע לטיפולי שיניים בגלל חרדה דנטלית.
*חרדה דנטלית היא פחד או חרדה מטיפולי שיניים או מביקורים אצל רופא השיניים. חרדה זו יכולה לגרום לאנשים להימנע מביקורים אצל רופא השיניים, מה שעלול להוביל להתדרדרות בבריאות השיניים והחניכיים. חרדה דנטלית יכולה להיות קשורה לחוויות קודמות כואבות או מפחידות, לחוסר אמון ברופא השיניים, או לתחושת חוסר שליטה. טיפולים פסיכולוגיים כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יכולים לעזור לאנשים להתמודד עם חרדה דנטלית.
שתלים דנטליים נחשבים לפתרון מצוין להשלמת שיניים חסרות או פגומות
השתלת שיניים הפכה לטיפול שיניים נפוץ ומקובל בשנים האחרונות. היא מהווה פתרון יעיל להחלפת שיניים חסרות או פגומות, ומאפשרת שיקום של חיוך יפה ותפקוד לעיסה תקין. אולם, רבים חוששים מהתהליך בשל החשש מכאבים. השאלה האם השתלת שיניים כואבת היא שאלה שמעסיקה רבים המתלבטים בעניין.
האם הליך השתלת השיניים מלווה בכאבים?
בדרך כלל, השתלת שיניים אינה תהליך כואב במיוחד. הרדמה מקומית מבטיחה שהליך ההשתלה עצמו אינו מלווה בכאב. עם זאת, ייתכנו מספר שלבים במהלך התהליך שעשויים להיות מלווים בחוסר נוחות או כאב מסוים.
ראשית, יש לבצע הכנה מקדימה לקראת ההשתלה, הכוללת הוצאת השן הפגומה. הליך זה עשוי להיות מלווה בכאב מסוים, אך הרדמה מקומית מבטיחה שהתהליך יהיה נוח ובלתי כואב. לאחר מכן, יש לבצע פעולות הכנה נוספות, כגון הוספת עצם בלסת (במקרים של מחסור בעצם), על מנת להכין את האזור לקליטת השתל הדנטלי. גם פעולות אלו עשויות להיות מלוות בחוסר נוחות, אך הרדמה מקומית מקלה על התהליך.
השלב המרכזי של ההשתלה, החדרת השתל, אינו כואב, שכן הוא מבוצע תחת הרדמה מקומית. המטופל עשוי להרגיש מעט לחץ או דחיפה במהלך ההשתלה, אך לא כאב ממשי. לאחר מכן, המטופל עשוי להרגיש כאב או נפיחות באזור במשך מספר ימים, אך זהו כאב שניתן לטפל בו בעזרת תרופות משככות כאבים.
חשוב לציין כי רמת הכאב והחוסר נוחות משתנה מאדם לאדם, בהתאם למספר גורמים:
– מצב בריאותי כללי של המטופל
– מצב החניכיים והעצם לפני ההשתלה
– מיומנות והניסיון של הרופא המבצע את ההשתלה
– מידת הרגישות האישית של המטופל לכאב
כך למשל, אנשים עם בריאות כללית טובה, חניכיים בריאות ועצם איכותית יסבלו פחות מכאבים בהשוואה לאנשים עם מצב בריאותי ירוד, אנשים הסובלים ממחלה סיסטמית, מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) או מצב העצם. כמו כן, רופאים מנוסים יוכלו לבצע את ההשתלה בצורה מדויקת ומדודה, מה שיצמצם את הכאב והנפיחות לאחר הטיפול.
*מחלה סיסטמית – מחלה סיסטמית היא מחלה שפוגעת במספר מערכות או איברים בגוף בו-זמנית. להבדיל ממחלות מקומיות שפוגעות באיבר או מערכת אחת בלבד, מחלות סיסטמיות משפיעות על מספר מערכות בגוף כמו המערכת החיסונית, העצבים, השרירים, הדם ועוד. דוגמאות למחלות סיסטמיות כוללות מחלות אוטואימוניות, מחלות נוירולוגיות, מחלות דלקתיות כרוניות ועוד.
*מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) – פוגעת במערכת תאחיזה והתומכת של השיניים. מחלת חניכיים אגרסיבית עלולה לגרום לאבדן משמעותי של עצם הלסת וכתוצאה מכך לאבדן השיניים.
התסמינים העיקריים של פריודונטיטיס כוללים:
– נסיגת חניכיים ויצירת כיסים בין השיניים לחניכיים
– הרס של העצם התומכת סביב השיניים
– ניידות שיניים או אובדן המשנן
פריודונטיטיס מחייבת טיפול רפואי על ידי רופא שיניים כדי לעצור את התקדמות המחלה ולשמר את בריאות החניכיים והשיניים. הטיפול כולל ניקוי יסודי של השיניים, שימוש בתרופות ולעתים אף ניתוח.
שלושה שלבים לטיפול השתלה דנטלית
1. הכנה לפני ההשתלה:
– בדיקות רפואיות והערכה של מצב הפה והשיניים
– תכנון מדויק של מיקום ההשתלה והגדרת מטרות הטיפול
– הכנת האזור להשתלה, לרבות ניקוי והסרת רקמות פגומות
2. ביצוע ההשתלה:
– הרדמה מקומית והחדרת השתל לעצם הלסת
– תפירת האזור והחזרת הרקמה לקדמותה
3. החלמה ושיקום:
– מעקב אחר ההחלמה והריפוי של האזור
– התאמת השיקום הסופי על גבי ההשתלה
– שמירה על היגיינה נאותה לאורך כל התהליך
האם לאחר טיפול ההשתלה יש כאבים?
לרוב, אחרי הליך ההשתלה ישנם כאבים מינוריים בלבד, שניתן לשכך באמצעות תרופות לשיכוך כאבים. רמת הכאב לאחר השתלה דנטלית אינה גדולה יותר מאשר עקירת שן, וניתן להקל עליו באמצעות נטילת תרופות משככי כאבים. בדרך כלל הכאבים העיקריים ימשכו עד שלושה ימים לאחר ההשתלה. לאורך שלושת הימים הללו, מומלץ ליטול משככי כאבים בהמלת רופא השיניים. אם ישנה אי-נוחות ההולכת וגוברת לאחר שבוע ימים, יש להיוועץ עם הרופא לצורך ביצוע ביקורת. בשורה התחתונה, טיפול ההשתלה, הוא טיפול משנה חיים, אשר משפר את איכות החיים לרמות מפליאות, ובליווי מקצועי ומיומן של רופא שיניים וצוות המרפאה הביקור יכול להפוך לחוויה נעימה ומרגיעה.
חשוב לשים לב!
נזקים עצביים יכולים לגרום להופעתם של כאבים חריגים, או לחילופין לנימול וחוסר תחושה. חשוב לדעת כי אין מדובר בתופעה שכיחה, ולרוב היא חולפת מעצמה בתוך פרק זמן קצר.
זכרו כי כיום, עם טכנולוגיה מתקדמת ושיטות טיפול חדשניות, סיכויי ההצלחה של הליך ההשתלה הם גבוהים מאוד, עם זאת, חשוב שתהיו קשובים לגופכם ותפנו לייעוץ רופא מומחה בכל עת בה מתעורר החשד לחריגה במשך או אופי הכאב.
טיפים להפחתת הכאב לאחר השתלה דנטלית
להלן מספר דרכים באמצעותן ניתן להפחית את הכאבים ולסייע לתהליך הריפוי וההחלמה של הרקמה:
1. נטילת תרופות משככות כאב כפי שהומלץ על ידי הרופא, כגון אצטמינופן או אייבופרופן.
2. הנחת קרח על אזור ההשתלה לפרק זמן קצר.
3. הימנעות מפעילות גופנית מאומצת והקפדה על המנוחה.
4. צריכת מזונות רכים וקרים כגון גלידה, יוגורט או מרקים.
5. שטיפת חלל הפה במים חמימים עם מעט מלח.
6. הימנעות מעישון, שתייה אלכוהולית ומאכלים חריפים.
7. הנחת קומפרסים קרים יכולה לסייע לצמצום כאבים ונפיחות.
8. פנייה לרופא במקרה של כאב חריג או תופעות לוואי.
לסיכום, ניתן לומר כי השתלת שיניים אינה בהכרח תהליך כואב. אמנם ייתכנו כאבים מינוריים בלבד או אי נוחות לאחר טיפול ההשתלה, אך הם נמשכים לרוב עד שלושה ימים אחרי השתלה דנטלית, ואת הכאבים ניתן להפחית באמצעות משככי כאבים. בסופו של דבר, טיפול ההשתלה הוא טיפול משנה חיים, ובליווי מקצועי ומיומן של רופא שיניים, הביקור יכול להפוך לחוויה נעימה ומרגיעה.