חריקת שיניים? אולי זה בגלל לחץ, מתח וחרדה. איך מטפלים?

חריקת שיניים, או בשמה הרפואי ברוקסיזם, הינה בעיה שכיחה למעשה בהרבה יותר מכפי שרבים מודעים לה. על פי הערכות, בישראל כ-10% עד 30% מהאוכלוסייה סובלים ממנה במידה כזו או אחרת. חרף התפיסה לעיתים כבעיה קוסמטית בלבד, חריקת שיניים עלולה לגרום לנזקים ארוכי טווח לשיניים, למפרקי הלסת, ואף להשפיע לרעה על איכות החיים הכללית. סימנים אופייניים כוללים כאבים בלסת, רגישות שיניים בלתי מוסברת, וחריקה בשינה שלעיתים אנו אפילו אינם מודעים לה. מומלץ להתייעץ עם רופא שיניים על מנת לזהות את הבעיה ולקבל טיפול מתאים, שיסייע במניעת נזקים משמעותיים בטווח הארוך.

חריקת שיניים היא בעיה נפוצה שקשורה לעתים קרובות למצבים של מתח, לחץ וחרדה. אם אתם חושדים שאתם חורקים שיניים, חשוב שלא תתעלמו מהבעיה ותפנו לרופא שיניים. פנייה לרופא שיניים יכולה לסייע לכם לאבחן את מקור הבעיה ולקבל טיפול מתאים, אשר יסייע במניעת סיבוכים מיותרים. רופא השיניים יוכל להעריך את מצבכם ולהציע פתרונות טיפוליים מותאמים אישית, כגון התקנת חוסמי שיניים או טיפולים להפחתת מתח. טיפול מתאים יכול לסייע בהפחתת חריקת השיניים ולשמירה על בריאות השיניים והלסת בטווח הארוך.

מהי חריקת שיניים?

חריקת שיניים, המכונה גם ברוקסיזם, היא תופעה לא רצונית של לחיצה או חיכוך בין השיניים העליונות והתחתונות. תופעה זו יכולה להתרחש הן בעת ערות והן במהלך השינה, אך היא שכיחה במיוחד בשעות הלילה. חשוב להבחין בין שני סוגים עיקריים של חריקת שיניים:ראשית, ישנה חריקת שיניים בהקיץ (Awake Bruxism), המתרחשת במהלך פעילויות היום-יום כמו אכילה, דיבור או סתם במנוחה. סוג זה של חריקה נובע לעתים מתחים נפשיים, מצבי לחץ או הרגלים דחוסים וממושכים של הלסתות. שנית, קיימת חריקת שיניים בשינה (Sleep Bruxism), המתרחשת באופן לא רצוני בזמן השינה. סוג זה של חריקה מוכר כבעיה שכיחה, הנובעת מהפרעות בתהליך השינה והפעלה לא מבוקרת של שרירי הלסתות.

מה גורם לתופעת הברוקסיזם?

למרות שהסיבות המדויקות לחריקת שיניים אינן ידועות לחלוטין, ישנם מספר גורמים שעשויים להשפיע על התופעה. בין הגורמים הללו ניתן למנות מתח נפשי, חרדה, הפרעות שינה, בעיות במפרק הלסת, ואף שימוש בתרופות מסוימות. אצל ילדים, התופעה יכולה להיות קשורה גם לתהליכי גדילה והתפתחות של הפה והלסתות.חשוב לציין כי חריקת שיניים ממושכת עלולה לגרום לנזקים משמעותיים, כגון שחיקת זגוגית השן, כאבי ראש, כאבים במפרק הלסת, ואף שינויים במבנה הפנים. לכן, מומלץ לפנות לרופא שיניים או למומחה בהפרעות שינה אם מזהים סימנים של חריקת שיניים קבועה.קיימות מספר דרכים להתמודדות עם התופעה, כולל שימוש בסד לילה, טכניקות הרפיה, ובמקרים מסוימים אף טיפול פיזיותרפי או התנהגותי. הטיפול המתאים ייקבע על ידי איש מקצוע בהתאם לגורמים הספציפיים ולחומרת המצב.

גורמים לחריקת שיניים

הסיבות המדויקות הגורמות לברוקסיזם עדיין אינן מובנות לחלוטין בקרב הקהילה המדעית. עם זאת, מחקרים שנעשו בתחום מצביעים על שילוב מורכב של גורמים פיזיולוגיים ונפשיים המשפיעים על התפתחות התופעה:

גורמים פיזיולוגיים

בעיות במפרק הלסת (TMJ): בעיות במפרק הלסת, כמו דלקת או הפרעות בתפקוד המפרק, יכולות להשפיע על התנועה והפעילות של הלסת. זה יכול לגרום לברוקסיזם. הברוקסיזם נגרם כתוצאה מהחיכוך והשפעה בין חלקי המפרק בזמן פעילות הלסת, כמו אכילה, דיבור או לעיסה. טיפול רפואי במפרק הלסת יכול לעזור להפחית או למנוע את הברוקסיזם.

מבנה לא תקין של השיניים: ברוקסיזם, או לחיצה לא רצונית של השיניים, יכול להיגרם על ידי מבנה לא תקין של השיניים בדרכים הבאות:

– אי התאמה בין הלסת העליונה והתחתונה – אם הלסתות אינן מתיישרות כראוי, הדבר יכול לגרום ללחץ בלתי מבוקר על השיניים בזמן הלעיסה או בשינה.

– שיניים מוטות או לא מיושרות – שיניים שאינן במקומן הנכון יכולות להפעיל לחץ לא אחיד על השיניים השכנות, מה שמוביל לברוקסיזם.

– חוסר איזון בין השיניים העליונות והתחתונות – אם אין התאמה בין השיניים העליונות והתחתונות, הדבר יכול לגרום ללחץ לא אחיד על השיניים בזמן הלעיסה.

– חוסר יציבות של השיניים – שיניים רופפות או חסרות יכולות לגרום לחוסר יציבות של הלסתות, מה שמוביל לברוקסיזם.

שחיקת שיניים: שחיקת שיניים יכולה להגביר את המאמץ והמתח על שרירי הלסת, מה שעלול להוביל לברוקסיזם. כאשר השיניים שלנו שחוקות, הלסת צריכה לעבוד קשה יותר כדי לפצות על אובדן החומר. זה יוצר מתח ולחץ על השרירים, שעלולים להתחיל לפעול בצורה לא מבוקרת בזמן השינה – גורמים לברוקסיזם.

במקרים קשים, רופא שיניים עשוי להמליץ על שימוש בסד לילה כדי להגן על השיניים ולהפחית את הלחץ על השרירים.

גורמים נפשיים

לחץ ומתח: לחץ ומתח יכולים להגביר את הפעילות של מערכת העצבים הסימפטטית, מה שיכול לגרום להגברת תסמיני ברוקסיזם כמו דפיקות לב מהירות, קוצר נשימה, ולחץ בחזה.

הפרעות שינה: חוסר שינה מספקת גורם לעייפות, ירידה בריכוז ובתפקוד היומיומי, מה שמגביר את הסיכון להתפרצויות של לחץ ומתח – גורמים מרכזיים בהתפתחות הברוקסיזם. הפרעות שינה כמו נדודי שינה או שינה לא איכותית עלולות להוביל להפרעות במצב הרוח, דיכאון וחרדה – שהם גם הם גורמי סיכון לברוקסיזם.

דיכאון: הקשר בין דיכאון לברוקסיזם הוא מורכב ועלול להשפיע על היכולת לשמור על סדר וארגון. טיפול בדיכאון עשוי לסייע בשיפור היכולת להתמודד עם ברוקסיזם.

תסמינים של חריקת שיניים

אנשים רבים אינם מודעים לכך שהם חורקים שיניים מתוך שינה. פעמים רבות מי שמתריאה בפני האנשים ששוחקים את שיניהם, הם משפחה או חברים לחדר. להלן מספר תסמינים של חריקת שיניים:

כאבי ראש בבוקר: חריקת שיניים עלולה לגרום למתח בשרירי הלסת והפנים, דבר שעלול להוביל לכאבי ראש מיד לאחר ההתעוררות.

רגישות בשיניים: שחיקה מתמשכת של השיניים עלולה לגרום לרגישות מוגברת לחום, קור או מתיקות.

שחיקת שיניים: בדיקה אצל רופא השיניים עשויה לחשוף שחיקה לא טבעית של השיניים, המעידה על חריקה.

כאבי לסת: תחושת כאב או נוקשות בלסת בבוקר היא סימן נפוץ לחריקת שיניים במהלך הלילה.

בעיות שינה: חריקת שיניים עלולה להפריע לשינה איכותית, דבר שעלול להוביל לעייפות במהלך היום.

אם אתם חושדים שאתם חורקים שיניים, מומלץ להתייעץ עם רופא שיניים. הוא יכול להציע פתרונות כמו סד לילה או טכניקות הרפיה לשיפור המצב.

אבחון חריקת שיניים

להלן מספר דרכים לאבחון חריקת שיניים:

1. בדיקה אצל רופא שיניים – רופא שיניים יכול לזהות סימנים של חריקת שיניים במהלך בדיקה קלינית, כגון שחיקה של שיניים או נזק למילויים.

2. שאלון סימפטומים – המטופל יכול למלא שאלון המתמקד בסימפטומים כמו כאבי ראש, כאבי לסת או נזק לשיניים, שעשויים להצביע על חריקת שיניים.

3. בדיקת שינה – מעקב במהלך שינה באמצעות מכשיר הקלטה או מעקב וידאו יכול לזהות אפיזודות של חריקת שיניים.

4. בדיקת לחץ על השיניים – בדיקה של לחץ על השיניים במהלך הלעיסה או הדיבור יכולה לסייע באבחון חריקת שיניים.

5. בדיקת שחיקת שיניים – בדיקה חזותית של שחיקה או נזק לשיניים יכולה להצביע על חריקת שיניים.

אבחון מוקדם של ברוקסיזם הוא חיוני כדי למנוע נזקים ארוכי טווח לשיניים, למפרקים, ולמנוע התפתחות סיבוכים. אם אתם חושדים שאתם חורקים שיניים, אל תהססו לפנות לרופא השיניים שלכם. הנה איך מתבצע תהליך האבחון:

חריקת שיניים: טיפולים

לא קיים טיפול אחיד שמתאים לכלל האנשים הסובלים מברוקסיזם. הטיפול הנכון צריך להיות מותאם אישית לכל מטופל, תוך התייחסות לעוצמת התסמינים, הגורמים המשפיעים ואפשרויות הטיפול העומדות לרשות המטופל. ישנם מגוון אפשרויות טיפוליות שבהן נעשה שימוש בטיפול בברוקסיזם, כאשר הבחירה ביניהן מותאמת לצרכים ולנסיבות הייחודיות של כל מטופל. הטיפול המותאם אישית נועד להבטיח את היעילות המרבית והתאמה לצרכים הספציפיים של כל אדם הסובל מהמצב.

טיפול ביתי להפחתת ברוקסיזם

– הקפדה על הרגלי שינה בריאים – השתדלו לישון בשעות קבועות ולהימנע מעייפות יתר.

– הפחתת מתחים – נסו להתמודד עם מצבי לחץ באמצעות תרגילי הרפיה, יוגה או מדיטציה.

טיפול מקצועי להפחתת ברוקסיזם

סד לילה : סד לילה הוא אביזר המותאם למבנה הפה, עשוי פלסטיק שקוף ורך, המונח על השיניים בזמן השינה. הוא משמש כמחסום המגן על השיניים משחיקה, מקטין לחצים על הלסת, ויכול להפחית פעילות של שרירי הלעיסה. זוהי הדרך השכיחה ביותר לטיפול בברוקסיזם בשל יעילותה ונגישותה.

טיפול פסיכולוגי: אנשים הסובלים מלחצים נפשיים משמעותיים, המהווים גורם מרכזי בחריקת שיניים, מומלץ בחום להשתלב בטיפול פסיכולוגי מקצועי עם מטפל מוסמך. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוכח כיעיל במיוחד להפחתת רמות חרדה ולהקניית אסטרטגיות התמודדות בריאות, ובכך עשוי להוביל גם להפחתה משמעותית של תופעת הברוקסיזם (חריקת השיניים). טיפול כזה מאפשר למטופלים להבין את הקשר בין המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלהם, ולפתח דרכי התמודדות יעילות יותר עם מצבי לחץ ומתח. בכך ניתן להשיג הקלה ניכרת בתסמיני הברוקסיזם, המהווים לעיתים בעיה בריאותית מטרידה ומטרידה.

פיזיותרפיה: במקרים מסוימים, כאשר נדרש טיפול מיוחד בלסת, מומלץ לשלב פיזיותרפיה ייעודית. טיפול זה כולל מגוון תרגילים ומתיחות שנועדו להביא להרפיה של שרירי הלעיסה, להגדיל את טווח התנועה של הלסת, ובסופו של דבר להפחית את הכאבים באזור. הפיזיותרפיה המיוחדת הזו מאפשרת לטפל בבעיות הקשורות בפעולת הלעיסה ולסייע בשיקום מלא של התפקוד התקין של הלסת.

תרופות: במקרה של כאבים עזים או התכווצויות בלסת, הרופא עשוי לרשום תרופות נוגדות כאב או משחררי שרירים לטווח קצר. במקרים קיצוניים של ברוקסיזם, יתכן והרופא יציע זריקות בוטוקס לשרירי הלעיסה כדי להפחית את הצריכה שלהם.

שיקום הפה: אם נגרם נזק משמעותי לשיניים עקב חריקת שיניים, יהיה צורך בטיפולים משקמים מקיפים על מנת לשחזר את השיניים ולהחזירן לתפקוד תקין. טיפולים אלה עשויים לכלול שימוש בסתימות, כתרים, או אפילו השתלת שיניים חלופיות, וזאת בהתאם למידת החומרה של הנזק שנגרם. מטרת הטיפולים היא לשקם את הפונקציה והמראה של השיניים הפגועות, ולהחזיר את היכולת ללעוס ולדבר בצורה תקינה.

השלכות של חריקת שיניים

– נזק לשיניים – חריקת שיניים יכולה לגרום לשחיקה, סדקים או שבירה של השיניים לאורך זמן.

– כאבי לסת ומפרקים – המאמץ הכבד על הלסת והמפרקים עקב החריקה יכול לגרום לכאבים ולהתפתחות בעיות במפרקי הלסת.

– כאבי ראש וצוואר – המתח והלחץ על השרירים עקב החריקה עלולים לגרום לכאבי ראש, כאבי צוואר ומיגרנות.

– בעיות שינה – החריקה יכולה להפריע לשינה ולגרום לעייפות במהלך היום.

– בעיות אסתטיות – השחיקה והנזק לשיניים עלולים להשפיע על המראה האסתטי של החיוך.

טיפול בחריקת שיניים חשוב על מנת למנוע נזקים נוספים ולהקל על הסימפטומים. הטיפול יכול לכלול שימוש במכשירים להגנה על השיניים, טיפולי פיזיותרפיה, טיפול תרופתי ושינויים בהרגלי השינה והמתח.

טיפים להתמודדות עם כאבים בעקבות חריקת שיניים

שימוש בקומפרסים: הנחת קומפרס חם או קר על אזור הלסת הכואבת היא פעולה פשוטה ויעילה לטיפול בכאבים במקום זה. הקומפרס יכול להביא לשחרור של שרירים מכווצים ולהקל על הכאב באופן משמעותי.

עיסוי עדין: עיסוי עדין לאזור הלסת והצוואר בתנועות סיבוביות עדינות תורם להרפיית השרירים.

תרופות נגד כאבים: אם הכאבים עזים, ניתן ליטול תרופות נגד כאבים בהתייעצות עם רופא.

לסיכום

חריקת שיניים היא בעיה ניתנת לטיפול. אם אתם חושדים שיש לכם ברוקסיזם, פנו לרופא השיניים להתייעצות וקבלת טיפול מתאים. ככל שאבחון וטיפול יתבצעו מוקדם יותר, כך תוכלו להפחית סיכונים ונזקים ארוכי טווח לשיניים ולמפרקים, ולמנוע כאבים מיותרים. צרו איתנו קשר כאן.

Open chat
שלום,
איך אפשר לעזור?